Av ALLAN KLO

Han kommenterte sin første kamp for QPR + 29. juli 2017. Treningskampen mot Bournemouth endte med et knepent tap mot gjestene fra Premier League. Etter dette har han vært en stødig stemme som sammen med Andy Sinton har gitt oss mange fine øyeblikk med en entusiasme som savner sidestykke.

Nå er han avløst.

To dager etter oppgjøret mot Bristol City ble Nick oppringt av en representant for QPR, med beskjed om at det ikke lengre var bruk for ham. Årsaken var at han under sendingen hadde nevnt at en arbeidsleder som jobber i QPR (ikke-sportslige aktiviteter) regelrett mobbet ham.

Dette har sin bakgrunn i en hendelse som strekker seg tilbake til tiden da Mark Warburton var manager i QPR, og like etter at koronaperioden var over.

Stoppet av stadionvakt
- Etter en kamp skulle jeg gå ned spillertunnelen for å gjøre kampintervjuet med Mark. Rett før jeg gikk inn i denne korridoren ble jeg stoppet av en vakt som sa jeg måtte vise adgangskortet, forteller Nick.

Det hører med til historien at under koronaen var det mange av de faste systemene som var satt ut av spill, inkludert verktøyene som benyttes til utstedelse av adgangsbevis. Det tok tid å få dette på plass når samfunnet igjen skulle tilbake til sine vanlige rutiner. Dette var grunnen til at klubben ennå ikke fått på plass systemene som utsteder adgangsbevis.

Da Nick gjorde tegn til å gå videre valgte vakten å dytte til Nick. Noen meter unna sto arbeidslederen. Han grep ikke inn, men valgte heller å oppmuntre vakten til å stoppe kommentatoren.

- Det virket faktisk som arbeidslederen egget opp vakten. Begge to kjente til problemet med adgangsbevisene, men det virket ikke som de brydde seg under situasjonen. Jeg fikk en bestemt følelse av at arbeidslederen ville ydmyke meg. Mobbing, rett og slett, sier han.

Han valgte likevel å gå forbi vakten og ned mot området der intervjuene finner sted.

- Mark Warburton er en person som er nøye med klokka, og han forventer at andre er det også. Det var bare å komme seg avgårde for å få intervjuet i boks. På vei ned ditt ble jeg dyttet for andre gang av samme vakt. Det var bare latterlig!

Ny hendelse
Den andre hendelsen skjedde under en av de første hjemmekampene i fjor høst.
I pausen under kampen mot Blackpool skulle Nick benytte toalettet, som for anledningen var bak School End. Området var satt av til klubbens ansatte når den nedre delen av tribuneseksjonen ikke var i bruk.

- Da jeg nærmet meg, ble jeg igjen stoppet av en vakt. Denne gangen var adgangsbeviset på plass. Da jeg viste det til ham, sa han i en ganske aggressiv tone: "Hvor fikk du det kortet fra?"

Nick forteller at han stusset over spørsmålet, men forklarte vakten at han kommenterte kampen og hadde det travelt for å nå tilbake til kommentatorplassen for å bli klar til 2. omgang.

- Jeg gikk videre. Utrolig nok tok vakten tak i armen min for å stoppe meg. Hendelsen ble for øvrig observert av et halvt dusin politifolk, og jeg ble bekymret for at noen ville konkludere med at jeg på et eller annet vis var på feil sted, noe som kunne ført til at situasjonen hadde eskalert, sier han.

- Jeg opplevde hendelsen som svært ukomfortabel, og det satte meg litt ut av balanse. Det var andre gangen noe slikt som dette skjedde.

Varslet klubbledelsen
Nick hadde gått lei og bestemte seg for å gi beskjed til klubbledelsen om hendelsene. Det ble kalt inn til et møte med administrasjonen, inkludert personalsjef og klubbdirektør. Da han møtte fram, ble det klart at ingen av de to lederne hadde tatt seg tid til å stille opp. De som representerte ledelsen var klubbens mediesjef og finansdirektøren.

Den nevnte arbeidslederen var også tilstede. Han sto på sitt, og mente vaktene hadde gjort jobben sin.

- Midtveis i møtet hadde jeg fått nok, og forlot rommet. Jeg var opprørt over måten klubben håndterte disse hendelsene på. Når ledelsen da velger å ikke dukke opp til det avtalte møtet, oppleves det som om de ikke tar slike problemer på alvor.

Kommentar på lufta
I kampen mot Bristol City valgte Nick altså å komme innom saken mens han kommenterte kampen. Dette var nok til at han fikk fyken.

- Hva var det du sa under kampen?

- Jeg sa noe om at klubben var inne i en tid med endringer, der Amit Bhatia trekker seg og erstattes av Lee Hoos. Martí Cifuentes kom inn for Gareth Ainsworth. Det ble for mange problemer i klubben, inkludert beskyldninger om mobbing. Slik ordla jeg meg, sier Nick.

Han mener klubben benyttet denne kommentaren som grunnlag for å gi ham sparken.

- Det var ikke mitt valg å avslutte arbeidsforholdet med QPR, og jeg er naturlig nok trist over at seks og et halvt år i jobben ble avsluttet på denne måten, sier han.

Commentators
Radarparet Andy Sinton og Nick London har mer enn seks års erfaring som kommentatorer for QPR +. Foto: Dag Håkon Hellevik

Lang erfaring
Nick London har de siste 30 årene jobbet som kommentator i Sky Sports, BBC, FIFA og SportFive, bare for å nevne noen aktører.

- I min alder er det kanskje på tide å legge vekk mikrofonen. Jeg akter uansett ikke å ta en haug med telefoner for å trygle om jobb. For å være helt ærlig, de siste årene har jeg ikke jobbet for pengenes skyld.

- Jeg er heldig som har hatt muligheten for å jobbe for klubben i mitt hjerte. Det har vært underholdende og en kilde til mental stimuli, ikke minst på grunn av den fine kjemien som Andy Sinton og jeg har hatt under kampene, sier Nick.

For vår egen del må det være lov å si at det har vært uvant med en ny stemme fra kampene. Klubbleder Kåre Svang oppsummerer det slik:

- Det er synd å miste en stemme man har blitt vant til å høre og å bli glad i. Nick har hatt en ledig, lekende og lett kommentering godt forankret i det faglige. Nick har til tider vært litt rufsete i kantene med positivt fortegn. Det er derfor det har vært gøy å høre på han. Sammen med Andy Sinton har de to vært en kruttsterk duo på lørdag ettermiddag, uansett resultat.
- Jeg kommer til å savne Nick bak mikrofonen, sier han.

I august 2021 fikk supporterklubben et nettmøte med den tidligere fotballkommentatoren. Det finner du i denne artikkelen.